През 2018 г. имотите на цена над 100 хил. евро

...
 През 2018 г. имотите на цена над 100 хил. евро
Коментари Харесай

Имотите на цена над 100 хил. евро вече са масови в София

 През 2018 година парцелите на цена над 100 хиляди евро са се трансформирали в всеобщи покупко-продажби на пазара в София. Това демонстрират данни на имотната организация " Имотека ", показани на конференция през днешния ден.
Техният дял е 35% от всички осъществени покупко-продажби в столицата, като по-голям е делът на продажбите единствено в ценовия сегмент сред 70 хиляди и 100 хиляди евро - 38%. Сделките в диапазона сред 50 хиляди и 70 хиляди евро са намалели до 18% през 2018 година по отношение на 25% година по-рано. Покупките на парцели сред 30 хиляди и 50 хиляди евро са имали дял от към 5%, а покупко-продажбите под 30 хиляди евро са били още по-малко, като наклонността е да отпаднат като важен дял от пазара, сочат данните на Имотека.

„ Психологическата граница на „ скъпия “ парцел беше премината  – преди този момент беше жилище за повече от 100 хиляди евро, само че през последните 12 месеца този парцел се трансформира в общоприет и всеобщ за столицата “, съобщи Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека.


   
 
 
Купувачите са най-вече млади фамилии на възраст сред 30 и 35 години, с едно или две деца и постоянни приходи, които са над междинните в София, търсещи тристайно жилище за лично прилагане.

Гаражните и сервизните пространства са били измежду основните детайли, търсени от купувачите, като неналичието им може да откаже купувача от даден парцел, защото основава съществени битови неудобства.

През 2018 година цените на жилищата в София са отбелязали растеж от 9,5% на годишна база, сочат данните на Имотека. Основни фактори са били нарасналите цени в квартали като Лозенец, Изток и Изгрев, Иван Вазов, Център и Яворов.

„ Не чакам фрапантни промени на пазара през първите шест месеца на тази година нито във връзка с цените, нито в интензивността на купувачите. След годините на растеж на пазара обикновено е да настъпи утешение “, сподели Атанасова.

Ръстът на покупко-продажбите на годишна база доближава към 7%, сочат данните на " Имотека ". „ Данните на Агенцията по вписванията демонстрират еднакъв брой покупко-продажби за 2018 и 2017 година. В същото време обичайно мощното четвърто тримесечие този път не се отличи с висока интензивност при нас, а в Агенцията по вписванията регистрират даже спад. Това може да се дължи от една страна на покупките на парцели без позволение за прилагане, които ще бъдат вписани занапред, само че е доста евентуално да е знак за задържане на интензивността ”, счита Атанасова.

По думите ѝ новото строителство е значителен фактор на пазара на недвижими парцели в столицата. „ Новите планове се развиват интензивно и стартират да задоволяват натрупалия се през последните години апетит за по-качествени жилища. Това обуславя последователното балансиране на пазара и удължаването на интервала за подписване на договорка. Това наред с упованията за по-високи лихви от средата на 2019 година, забавянето на стопанската система в Европа и огромните размери ново строителство ще докара до задържане на интензивността, а може би даже и лек спад още през първото полугодие ”, сподели Атанасова.През предходната година към 40% от покупките са били осъществени без отстъпка – това са парцели, чиято първична стойност е била оповестена рационално и е била съобразена с пазарните условия. В същото време над 10% от парцелите са били продадени с отстъпка в размер на над 10 хиляди евро.

 

Данните на Имотека сочат, че ипотечното кредитиране е повишено доста и през 2018 година, а заплащанията в брой понижават от 53% през 2017 година на 44% предходната година. В същото време финансирането сред 81% и 90% от договорката заема все по-съществен дял.Пловдив

Пловдив се характеризира със задържане на интензивността и резистентен брой покупко-продажби през 2018 година, сочат данните на Имотека. Градът продължава да се развива като дейна икономическа зона с помощта на стратегическата си локация и това е довело до растеж на цените в границите на към 8-9% на годишна база.

„ Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата направи пазара на сделки по-динамичен през 2018 година Особено към края на есента, когато при нас идваха доста капиталово настроени задгранични купувачи ”, сподели Мариета Гаргова, районен управител на Имотека в Пловдив. „ Тази година чакаме и оживление на пазара на наеми, както и лек растеж в ценовите равнища на по-качествените парцели ”, добави тя.

В града има значителен растеж на размерите ново строителство, като цените му варират сред 800 и 950-1000 евро на кв. м, до момента в който панелните жилища костват приблизително сред 660-750 евро на кв. м.

Продължава наклонността делът на ипотеките в Пловдив да е двойно по-малък по отношение на столицата, а повода е главно в естеството на претекстовете на купувачите и миграцията в региона.

„ Купувачите постоянно продават по-големи жилища или даже къщи в по-малките обитаеми места към града, с цел да се нанесат в по-добре развитата в икономическо отношение зона, където търсят по-малко по повърхност жилище ”, разясни Гаргова. Според нея пазарът през 2019 година ще бъде деен, качествените парцели ще се продават бързо, а пазарът на наеми ще усили доста динамичността си.

Варна

Над 50% растеж в броя подписани покупко-продажби характеризира пазара във Варна през 2018 година, сочат данните на Имотека. С към 2-3% на годишна база е покачването на ценовите равнища в морската столица през изтеклия интервал. Сделките не престават да се подписват бързо, като над 40% от всички покупки са били направени в границите на 15 дни.

Около 1000-1050 евро на кв.м са е била цената на жилищата в центъра на града. " Бриз " и " Чайка " също са държали релативно високи равнища – сред 900 и 990 евро на кв.м. Във " Възраждане " междинната стойност на квадрат е била към 660 евро, а в " Левски " – сред 800 и 820 евро/кв.м

„ Пазарът в града е извънредно деен, при постоянни ценови равнища. Покупките с външно финансиране също са по-малко в съпоставяне със столицата. Сезонната претовареност, присъща за Варна, не се отрази значително и не станахме очевидци на огромни разлики със промяната на сезоните. Напротив – ползата на варненските купувачи остава постоянен в границите на цялата година. Очаквам през 2019 година и интензивността, и цените в града да се запазят на актуалните равнища ”, заключи Люба Атанасова.
  По публикацията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР